Предвиђања и превиђања

Читамо текстове на интернету. Слушамо извештаје на радију. Прелиставамо штампу. И не разумемо! Конфузија није последица језичких тешкоћа. Наша патња је више алпинистичка – не успевамо да се попнемо уз глатку литицу бесмисла. Нудимо два свежа примера.

Примјер 1 Медијска кућа Б92 нам објашњава шта се десило на данашњи дан:

Петнаестог маја 1945. немачке трупе напустиле су Југославију у Другом светском рату. У четворогодишњем рату погинуло је 1.706.000 људи, а земља је порушена и опустошена.

Да појаснимо атмосферу која се читаоцу сугерише овом информацијом: Несташни туристи из Немачке веселили су се неко време у Београду и свуда около. Југенд је претерала са конзумирањем алкохола. Неки инвентар је страдао, било је и порушених објеката, па и мртвих телеса. Кад су схватили да постаје непријатно, решили су да се без додатне помпе врате у Немачку. Почињала је и радна недеља, можда. Тек, напустили су наше крајеве. Зачудили су се да је на Балкану остало без живота више од милион људи. Мртви су почели да заударају, није више било лепог провода. Идемо дечки. Лешеви и шут на напуштеној позорници? Неко ће већ да почисти сцену.

Требало је дати овакву одлучну и концизну, моралну информацију:

Петнаестог маја 1945. дефинитивно су поражени на југословенском тлу њемачки окупатори и њихове злочиначке слуге. Партизанска народна војска, у оквиру антифашистичке Алијансе, протјерала је и последњег хитлеровца из наше домовине. Гранула је слобода послије четворогодишње напорне ослободилачке борбе. Окупатор је проузроковао масовне погибије, велику патњу и енормна разарања. Смрт фашизму – слобода народу.

Примјер 2 Елитни аутор утицајног дневника „Данас“ износи своје мишљење поводом насртаја петиционаша на статус теорије еволуције у нашим школама. Пошто је (коректно) поновио да остаје привржен црквеном науку који се зове креационизам („чврсто верујем да је овај свет и човека у њему створио Господ Бог), доследно али и помирљиво закључује:

Школских планова и програма што се тиче, остајем при становишту да у њима треба да буду заступљене и креационистичка и еволуционистичка теорија, па нека ђаци бирају која им боље одговара.

Да појаснимо атмосферу која се читаоцу сугерише овим ставом: Што год ко изјави, једнако је вредна понуда на шведском столу пост-истина. Креационизам је, као и дарвинизам, тек једна теорија. (Али верски став није теорија, већ скуп догми. Теорија је скуп увида у истинитост појаве, увида који се подвргавају критеријумима научног метода.) Наука или наук о нечему – човјечанству је потпуно свеједно. Ђаку треба препустити да одлучи да ли је Земља лопта или плоча. Игноришимо факт да наука може да предвиди момент помрачења Сунца (користећи закон гравитације), и да израчуна старост стијене у земљиној кори (користећи закон радиоактивног распада). Црквена превиђања једнако су ваљана као и савремена научна предвиђања.

А очекивали смо (са доста ваљаних разлога) да савремени, образовани интелектуалци стану иза овакве едукационе политике:

Школских планова и програма што се тиче, остајемо при становишту да у њима треба да буде заступљена еволуционистичка теорија (која почива на научном методу). Ђацима треба рећи да је креацинистички став један давно превазиђени вјерски наук у нескладу са добро утемељеним научним чињеницама. Цивилизацијски напредак не следи из бирања становишта која појединцу боље одговарају, него из колективног, школског опредељења за знања која су ближа, и све ближа истини. Смрт науку – слобода науци.

Оставите одговор